Kallsådd av tomater i tomathuset – en metod som fungerar

Den 19 mars sådde vi årets första tomater här på Nordgårds. Sådden gjordes i vårt ouppvärmda växthus som vi kallar för tomathuset – ett enkelt men effektivt växthus byggt av isolerande kanalplast. Det är anpassat för att klara svängningarna i vårtemperaturerna utan att vi behöver värma upp det på heltid. Under mars och april använder vi en frostvakt för att skydda mot de värsta minusgraderna, men i övrigt låter vi naturens tempo styra.

Tomathuset är hjärtat i vår tomatodling. Här kallsår vi stora mängder tomater, både för vår egen odling i tunnelväxthus och friland, men framför allt för försäljning. Växthuset fungerar också som avhärdningsyta för andra plantor innan de går ut på friland eller till kunder.

Från sådd till plantförsäljning

Den 20 april påbörjade vi omskolningen av de flesta tomatsådderna. Då hade plantorna vuxit till sig så pass att de behövde större utrymme och näringstillgång. Vår plan är att försäljningen av tomatplantor ska starta den 24 maj, vilket ger oss ungefär en månad av fortsatt tillväxt, härdning och skötsel innan de säljs.

Vi använder inga tillväxtlampor, ingen tillskottsvärme utöver frostvakt – bara dagsljus, fiberduk, enkel struktur och lite tålamod. Det är ett arbetssätt som visat sig ge starka och motståndskraftiga plantor.

Varför vi kallsår tomater

Kallsådd kan kännas osäkert för den som är van vid att förså tomater varmt och ljust inomhus. Men vi har valt att göra det till en grundmetod i vår odling. Genom att så kallt anpassar sig fröet och plantan efter den naturliga rytmen. Vi litar på att värmen kommer i sin takt, och att tomaterna vet när det är dags att gro.

Vi hjälper såklart till längs vägen. Fiberdukar och extra skydd används vid behov, särskilt under kalla nätter eller hastiga väderomslag. Men i stort får plantorna växa till sig i sin egen takt.

Resultatet blir kompakta, trubbiga plantor med starka stammar och tåliga blad. De är redan avhärdade när de säljs och redo att planteras direkt i växthus, pallkrage eller friland.

Bättre plantor för både odlare och kund

Att kallså våra tomater är inte bara ett praktiskt val – det är också ett sätt att erbjuda våra kunder något vi själva står för. Plantor som inte drivits fram med konstljus och hög värme, utan som formats av samma förutsättningar de ska växa vidare i.

Det gör plantorna mer robusta, minskar risken för att de chockas vid utplantering och sparar våra kunder både tid och arbete. För oss är det en arbetsbesparande metod – och för kunden innebär det bättre plantor. Kanske är det därför så många kommer tillbaka varje år för att köpa sina tomater hos oss.

Vi sår med enkla medel, men med omtanke om både jorden och den som ska odla vidare.